Pledoarie pentru schimbare

Episodul 1: Care este punctul zero al schimbarii tale?

Jim Rohn: „Every year, winter comes. It always comes. We deal with it by preparing for it. Whether it’s changing our clothing or changing our way of life, we always get ready for winter, because we know it’s coming. The same applies to your life. Rough times WILL come. No life goes smoothly without a problem from beginning to end. Thus, you have to be ready for it, for when it does come, you are not stuck in the cold without a coat. Be ready to handle the winters in your own life.”

Lumina e schimbarea.
Schimbarea perceptiei (intunericul sau lumina?)

Nu te schimba pentru ca iti spun eu ca trebuie sa te schimbi; sau pentru ca iti cere iubitu’ sau mama soacra te vrea succesoare ca gospodina. Ia-ti timp cu tine si pune pe o lista doua coloane: in stanga, asterne toate sentimentele negative, confuze, obsesive cu ce nu-ti convine in viata ta si conecteaza-te cu ele. Le poti indura? Poti sa-ti asumi ca asa va arata toata viata ta de acum incolo? Daca da, opreste-te din scris. Opreste-te din citit.
Daca te mai intereseaza totusi subiectul schimbare si nu esti ultra multumit de viata ta, continua. In dreapta foii, scrie acum cum te-ai simti daca ai obtine ce ai vrea tu sa obtii de la viata. Si conecteaza-te din nou, de data aceasta cu aceste emotii pozitive pe care le-ai putea simti, daca viata ta s-ar schimba in bine: incredere, speranta, iubire, schimbare.
Acum alege. De care parte a foii ai vrea sa fii?
Nici acum nu recunosti ca ai nevoie de schimbare in viata ta?!

Catalizatorul schimbarii este, de cele mai multe ori pentru multi dintre noi, o situatie de criza. Altfel ne ascundem pe furis sub plapuma ignoranta in caldura zonei de confort. Pana la responsabilizarea omului in a face schimbari proactive, tot criza existentiala este ceea care provoaca schimbarea.

Traversarea cu gratie si demnitate a perioadelor dificile din viata noastra este provocarea care duce pe drumul la intersectie cu schimbarea. Deci propun sa nu ne mai scandalizam atata cu emotiile negative si gandirea negativa, ci sa le acceptam ca fiind o parte fireasca din viata noastra, ba de ce nu? catalizatorul schimbarilor.

Sentimentul de invinuire, blamare a societatii, a persoanelor din viata iti va consuma si mai mult din energia si asa putina pe care simti ca o ai. Nu insista drumul invinuirii, desi sentimentul e atata de intens inca te forteaza chiar sa faci o schimbare in viata ta.
Revino pe drumul acceptarii de sine.

Apoi, pentru ca tu sa iei decizia de a face o schimbare in viata ta, trebuie sa identifici adevarata motivatie din spatele dorintei de a te a schimba. Cu cat e mai la suprafata, cu atat o sa te intorci mai des din drumul schimbarii, la vechiul sistem de gandire, la vechile obiceiuri. Cu cat te indepartezi spatial de motivatia interioara, cu atat mai mult o sa devii dependent de anumiti triggeri din exterior si vei amana momentul schimbarii.
Pe langa recunoasterea necesitatii unei schimbari, mai avem un pas destul de important:

Deschiderea catre schimbare. Si asta e tot o schimbare in sine, in cazul in care nu suntem obisnuiti cu schimbarea. Deschiderea catre schimbare este mai apoi sustinuta de o credinta acerba ca lucrurile se vor aseza intr-un final, atata timp cat intentia noastra de a ne schimba e pastrata.

Dar sa revenim la punctul zero al schimbarii.
In momentul asta de constientizare a nevoii de schimbare, iti oferi cel putin o perspectiva noua asupra vietii tale. Cum arata viata ta versus cum ai vrea sa fie. Acest shift al perceptiei iti va permite sa crezi ca schimbarea este posibila, daca nu chiar necesara, indiferent ce-ti spun vocile „interioare”, ale societatii, ale familiei, ale sefului sau ale apropiatilor.

Adevarata voce interioara care trebuie ascultata este cea aceasta care-ti apartine, pe care o redescoperi in momentul acestei schimbari de perceptie.

Schimbarea pentru mine este o samanta intr-un sol cu multe straturi, iar conditiile meteorologice (exterioare deci) pot fi un trigger sau o aparenta piedica, dar niciodata cauza sau motivatia schimbarii. Mai ales ca roadele schimbarii sunt intotdeauna tentante cand le vezi in curtea altora, dar nu si munca din spatele schimbarii.
In functie de tipul schimbarii, mai mica (vreau sa slabesc, de exemplu) sau vreau ca schimbarea mea sa fie precursoarea individuatiei, cum ar spune Jung, straturile solului trebuie afanate cu grija pentru a descoperi care e motivatia din spatele schimbarii.

Nu am fost niciodata adepta celor 10 metode de a-l cuceri sau 7 pasi catre fericire.
Sunt mai mult adepta Get familiar with the concept of change before turning it into a habit.

M-a interesat tot timpul sa merg la fundul sacului, uneori al sacului fara fund, si sa gasesc cauza, motivul din spatele „crizei existentiale”, si mai nou, sa gasesc cel putin o solutie viabila, universal valabila pentru mine in toate aspectele vietii.
Refractara la schimbare asa cum ma credeam, eram inventiva in a-mi crea suficiente scuze si solide plase de siguranta pentru a nu incerca schimbarea. Pentru noi, astia cu adevaruri intepenite in minte, este mai greu :)). De-aia nu ne iese aia cu afirmatiile pozitive in oglinda.
Motivatia din spatele schimbarii nu poate fi un simplu obiectiv sau un plan de viata in cinci acte. Atunci cand atingi obiectivul, dispare motivatia. Daca nu faci planul de viata ca la carte, pa-pa fericire, hello depresie.

E ok sa-ti vizualizezi si harta visurilor si sa incerci sa „fortezi” legea atractiei in favoarea ta. E mai rau sa nu incerci. Dar asta e doar Fata Morgana a schimbarii. Legea Atractiei functioneaza la ambii poli, atat pozitiv, cat si negativ. Deci vrei atrage exact ceea ce esti. Nu ceea ce iti doresti.

In acest spatiul al constientizarii nevoii de schimbare, acorda-ti timp sa-ti evaluezi deciziile trecute, sa vezi la pattern-uri trebuie sa renunti, la ce relatii toxice sau obiceiuri care nu-ti fac bine. Acorda-ti timp in care sa te reincarci cu energie inainte de a merge pe drumul schimbarii, acceptand ca ai facut tot ce ai putut si stiut mai bine pana in acest punct zero cand ai decis ca vrei schimbarea in viata ta.

Cum iti incarci bateriile cu energie, ce fel de energie folosesti pe drumul schimbarii si care sunt sabotorii energiei, in episodul urmator.

Lasă un comentariu