Vindecarea energiei feminine. Senzualitatea – poarta către inima celorlați

Arhetipul Afroditei- Zeița alchimică

Arhetipurile feminine nu se exclud una pe cealaltă, deși practica ne arată nouă femeilor că sponsorizăm energetic, în funcție de condiționările minții, o Atena (educație) sau o Artemis (luptătoare) sau pe Hera (căsnicie).

Marianne Williamson zicea într-un interviu că ne ia în jur de 30 de minute să ieșim (dacă facem ceva din acest sens!) din energia masculină a Atenei, pe care o manifestăm la muncă), ca să ne îmbrățișăm feminitatea (pe care ar fi ideal să o manifestăm în relații).

 

Arhetipul feminin al Afroditei, această Zeiță alchimică contopește valori ca: iubirea, frumusețea, senzualitatea, seducția, spontaneitatea, relația, creația, transformarea.

Afrodita încorporează psihologic independența femeii (la fel ca Atena, Artemis sau Hestia), dar darurile ei (mai sus menționate) o ajută să relaționeze ușor și frumos cu bărbații și cu ceilalți oameni, în timp ce-și păstrează concentrarea pe misiunea și viața personală.

Jane Bolen (Goddesses in Everywoman A New Psychology of Women) vorbește despre o calitate aparte a conștiinței unei femei în starea Afroditei: atenția și claritatea mentală îî permit femeii să acceseze o stare de prezență, iar în momentul ”acum”, ea reușește să răspundă spontan (prin simțuri și emoții) evenimentelor și oamenilor. În această baie de energie pozitivă, magnetismul Afroditei îi atrage pe ceilalți, care simt importanți, iubiți și înțeleși.

Tot autoarea menționează în cartea sa că această stare de prezență și iubire caracterizează femeile artiste, psihoterapeutele și învățătoarele profesioniste .

Mitul Afroditei (la greci) sau Venus (la romani) este retrăit de fiecare dată când ne îndrăgostim. Ca într-o oglindă ce reflectă propriile calități neînsușite încă, femeia (dar și bărbatul) tinde să atribuie însușiri de zeitate persoanei de care este îndrăgostită. Iar atunci când iubirea este reciprocă, femeia se tranformă, temporar ce-i drept, într-o zeiță a propriei vieți capabilă să facă totul. 

Între timp, când fluturii îndrăgostelii își iau zborul, multe dintre noi uităm de această putere interioară pe care am accesat-o în numele relației.

Arhetipul Afroditei guvernează iubirea și frumosul, estetica și senzualitatea. Dincolo de spațiul relației în care femeia simte instinctual impulsul de creație și procreere, aceeași energie a Afroditei poate fi transferată în orice alt proces creativ: desen, pictură, scris, dans, muzică sau orice altă activitate în care femeia creează ceva nou, din dibăcia propriului corp și a pasiunii.

Pentru că impulsul creației este o forță atât de puternică în psihicul unei femei, când nu este consumat în viața actuală, în relație sau alte pasiuni, femeia își pierde vitalitatea și tinde către o stare de depresie. Acesta poate fi un răspuns pentru femeile care suferă foarte mult timp după o iubire eșuată sau femeile care aleargă de la un partner la celălalt în speranța iluzorie că o nouă relație le va readuce la viață.

Arhetipul Afroditei este, în cea mai mare timpului, renegat, atât de societate, cât și de cuplu, și de noi femeile, în special. Într-o eră a vitezei și a stresului mental, timpul prețios dedicat unei femei este din ce în ce mai împuținat. Afrodita renaște în energia femeii doar într-un spațiu de relaxare și iubire, într-un moment al creației, sau atunci când primești un masaj sau mergi la o clasă de dans pentru femei.

Există femei pentru care energia Afroditei nu este străină deloc, dar este folosită în mod eronat (in exces sau înăbușită), pentru că societatea ne-a învățat că energia sexuală și senzuală sunt un păcat sau o marfă de troc (Doar femeile frumoase obțin ce vor).

Femeia în energia Afroditei simte nevoia să fie centrul atenției, și este, de obicei, extrovertită, pentru că are nevoie să-și consume cumva această energie. Prinsă între focul pasiunii și superficialitatea multiplelor relații cu bărbații, Afrodita pare că nu-și mai găsește liniștea și împlinirea sufletească.

Senzualitatea femeii – poarta către inima oamenilor. Senzualitatea se traduce, dincolo de consumerism, prin atenție și prezență. Atunci când o femeie transmite senzualitate, de fapt, ea oferă un dar celorlalți, prin faptul că le captează atenția și că în minutul de glorie ceilalți se simt cu adevărat importanți, ascultați, motivați.

Senzualitatea este diferită de sexualitate prin faptul că energia senzuală vine din centrul inimii (chakra inimii), iar energia sexuală își are sediul în cea de-a doua chakra (chakra sexuală).

O femeie care învață să-și asume senzualitatea devine mai receptivă și deschisă către viață și către ceilalți. Radiază energie pozitivă care atrage, la rândul ei, oamenii și evenimentele potrivite. Energia senzualității este vindecătoare pentru că permite corpului să se deschidă și energiei să curgă.

Semne ale energiei feminine în dezechilibru:

 • gândire mentală excesivă și tendința de a supra-analiza totul
 • workaholică și perfecționistă, în detrimentul altor activități de relaxare și plăcere
 • fuga de solitudine și de meditație
 • mișcare excesivă a corpului, tot timpul pe fugă, multitasking, ignorarea semnelor corpului
 • dificultatea în a relaționa intim cu bărbații
 • dificultatea în a-și exprima emoțiile
 • poziționarea bărbaților și a energiei masculine interioare în dușmani

Cum poți să-ți activezi energiei Afroditei? 

Corp: 

 • dansuri senzuale, tribale
 • practică meditația pentru a aduce atenția în corpul tău
 • folosește aromaterapie și uleiuri aromatice
 • dansează efectiv singură în casă

Minte:

 • devino atentă în prezența oamenilor
 • încurajează-i pe ceilalți să viseze și motivează-i
 • alege conștient cu cine îți petreci timpul prețios (la job, acasă, social)

Emoții:

 • folosește-ți din plin creativitatea în orice activitate care-ți face plăcere (scris, gătit, desenat, lucru manual, pictat etc)
 • participă la cursuri și workshopuri dedicate femeilor (și nu numai) pentru a-ți dezvolta extraversiunea și spontaneitatea
 • zâmbește vieții și oamenilor și fii recunoscătoare că ai ”aterizat” acum și aici, în acest corp
Harta arhetipuri feminine
Harta arhetipuri feminine (traducere din cartea Goddesses in Every Woman, de Jean Shinoda Bolen

Bibliografie:

 1. Femei care aleargă cu lupii, Clarissa Pinkola Estes
 2. Divinul feminin, John Noyce
 3. Femininul arhetipal, Manfred Schmidt-Brabant, Virginia Sease
 4. Cartea despre femei, Osho
 5. Studii despre psihologia lui Jung, Toni Wolff

Vă invit la Cursul Online. Arhetipurile zeițelor grecești pentru a explora principalele arhetipuri feminine, inclusiv cel al Afroditei (Femeia Senzuală).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s