De la mama răniților la consiliere în dezvoltare personală

Arhetipul Demetrei – Mama răniților

Cu arhetipul (tipologia) Demetrei (zeița grânelor, arhetipul mamei), facem trecerea către arhetipurile feminine care se dezvoltă în relații cu ceilalți și, care pot deveni dependente de ceilalți.

Arhetipul Demetrei este îndeplinit pozitiv prin grija pentru ceilalți, instinctul matern, îndrumarea spirituală și psihologică a celorlalți. Atunci când niciuna dintre nevoile de mai sus nu este satisfăcută, ea poate ajunge în depresie, pentru că simte că și-a ratat una dintre nevoile principale ca femeie: aceea de a-i ocroti pe ceilalți.

Când este conștientizat arhetipul mamei, femeia poate avea grijă de ceilalți și prin alte tipuri de activități, nu neapărat familie  sau relație: prin îndrumare, consiliere, activități sociale.

Mitul Demetrei spune că aceasta a dăruit umanității cunoaștere spirituală prin alchimizarea  propriilor experiențe dureroase. De la victimă la învățătoare nu este decât un singur pas: vindecarea energiei feminine.

ArhetipulMamei

Atunci când arhetipul mamei devine foarte puternic într-o anumită etapă biologică, femeia simte nevoia să devină mamă, să procreeze. Capcana ar putea fi că acest instinct inconștient ar împinge-o pe femeie să aducă pe lume un copil într-o relație toxică sau ca să păstreze cu orice preț o relație.

La maturitate, sunt și femei care se identifică atât de mult cu rolul de mamă, încât uită să-și aducă împlinire în viața lor altfel decât prin prisma copiilor. Atunci când realizează că de fapt grija de mamă nu mai este necesară (copilul devenind adult), femeile intră într-o criză existențială care le cere să-și caute urgent sensul vieții.

O altă capcană a arhetipului mamei este rolul de mama răniților, pe care femeia și-l însușește în relație. Deși, la origine, instinctul matern este propriu femeii (așa cum am văzut mai sus), el este folosit în mod excesiv în relația de iubire, pentru a menține trează atenția bărbatului. Cu alte cuvinte, femeia se folosește inconștient de energia sa maternă (atunci când nu este conștientă de puterea ei feminină) pentru a construi o relație.

În aceeași ordine de idei, femeia care se bazează doar pe calitățile ei materne (acel lung șir de compromisuri pe care-l numim gresit ”iubire”) va atrage bărbați imaturi emoționali, care încă mai au, la nivel inconștient, nevoie de atenția necondiționată a unei mame.

Paradoxul în relație, și suferința femeii, vine din faptul că acest rol de ”mamă” va deveni insuficient pentru bărbat, chiar enervant, pe parcursul relației.

Când femeia devine mai mult o Demetra decât o Afrodita în relație, bărbatul caută să reaprindă focul pasiunii în afara relației.

Ceilalți sunt doar invitați în viața noastră, protagonistele sunt noi înșine.

Femeile cu un puternic spirit matern nu știu să spună Nu. Deși sunt la capătul puterilor, au impresia că și-ar pierde identitatea de femei (rolul de îngrijitoare) dacă nu ar mai oferi celorlalți. Aici ne salvează celelalte arhetipuri de care am vorbit până acum: Hestia (spiritualitate), Atena (educație) și Artemis (luptătoare). Prin onorarea acestora, noi ne umplem cu energie și motivație, suntem împlinite cu viața noastră și avem și din ce să oferim celorlalți.

Ce face o femeie să iasă din rolul de mama răniților?

Femeia care devine conștientă că deține și alte însușiri decât instinctul matern și grija pentru ceilalți, își dedică timp pentru ea însăși, se răsfață cu energia senzuală a Afroditei, meditează ca o Hestia, are hobby-uri și activități în afara relației ca Atena și Artemis.

De aceea, spuneam la începutul proiectului ”Călătoria Zeiței Interioare” că este importat să ne însușim și dezvoltăm energia feminină virgină (independentă) de tip Artemis, Atena sau Hestia. Acestea din urmă sunt atribute care rămân în picioare indiferent dacă femeia este sau nu într-o relație, dacă are sau nu succes în viața profesională și socială. A ne baza tot timpul pe validarea și atenția din partea celorlalți este o rețetă sortită dependenței și dezechilibrului interior.

În articolele următoare, vom discuta despre celelalte două arhetipuri feminine relaționale: Persefona (Zeița misticismului, inconștientului) și Hera (Zeița Căsniciei).

Dacă vrei să citești despre arhetipurile feminine ale independenței: Atena, Artemis și Hestia  și Zeița alchimică, Afrodita.

Dacă ți-a fost de ajutor articolul, te aștept cu drag și pe Facebook!

Harta arhetipuri feminine

Bibliografie:

  1. Femei care aleargă cu lupii, Clarissa Pinkola Estes
  2. Divinul feminin, John Noyce
  3. Femininul arhetipal, Manfred Schmidt-Brabant, Virginia Sease

2 gânduri despre &8222;De la mama răniților la consiliere în dezvoltare personală&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s