Arhetipul Herei – Mireasa eternă
Hera, Zeița Căsniciei, este definită în psihologie ca un arhetip feminin vulnerabil (relațional), în sensul că femeia în energia Herei se simte „incompletă” dacă nu-și găsește un partner gata de căsătorie.
Capcana acestui arhetip, mai ales în lumea modernă, este că o femeie nu-și alocă suficient timp pentru a cunoaște bărbatul cu care își dorește neapărat o căsătorie.
Dacă măritișul devine o altă bifă pe un check-list personal, sau unul impus de mamă sau societate, riscurile ca femeia să nu vadă clar viitorul soț, sau să-l cicălească până-l face ”bărbat de casă”, sunt destul de crescute.
Printre calitățile Herei, de care pot beneficia și femeile cu arhetipuri sălbatice (independente), se numără: fidelitatea și respectul pentru conceptul de relație, păstrătoare a valorilor familiei tradiționale, bună creștere și educare a copiilor, focusare mentală și leadership.
În prima parte a vieții, deși matură psihologic, o femeie cu un arhetip predominant al Herei va pune cariera pe locul 2 și va alege căsnicia. Către partea a doua a vieții însă, remușcările și impulsurile creative îi vor umbri ambiția inițială de a se căsători cu orice preț, transformând-o într-o femeie frustrată, nervoasă sau apatică. Mai ales, după ce copiii își iau zborul, mamele pot suferi de sindromul ”empty nest”, pentru că toate ambițiile și visurile personale au fost sublimate în cârca copiilor.
Energia Herei poate fi recunoscută în fixațiile și rigiditatea mentală. Adesea, aceste atribute masculine au fost preluate de la mamă sau de la modelul feminin cel mai apropiat în copilărie: trebuie să te măriți, trebuie să-mi faci un moștenitor, ce-o să zică lumea?, așa nu se face, e păcat etc.
Prinsă undeva într-un trecut al familiei dezbinate, Hera speră ca prin sacrificiile ei actuale să împlinească un ideal de căsătorie sau relație. În mare parte, pentru a-i demonstra mamei (și societății) că poate. Undeva, pe acest drum, Hera împlinește orbește mai mult o dorință inconștientă de fetiță rănită în căutarea unei familii decât o nevoie psihologică naturală a femeii.
De unde această dorință puternică a Herei de a se căsători?
Umbra Herei, adică partea negativă pe care nu și-o recunoaște, este atracția pentru putere, prin alăturarea de energia masculină a bărbatului. În mitologie, zeița Hera a fost ostracizată de societatea patriarhală antică, la fel ca majoritatea femeilor în acea perioadă. Grija pentru ritualul căsătoriei, în cazul Herei, a venit ca o compensare pentru lipsa ei de decizie în plan socio-politic și familial.
Căsătoria este, de fapt, în primul rând, simbolul psihologic al unirii a două energii complementare, yin și yang, feminin și masculin, în psihicul omului. În cazul femeii-Hera, partnerul său este idealizat pentru că, în interiorul ei, femeia conține psihologic o autoritate care nu este lăsată să se exprime: căutarea spirituală, cariera potrivită, schimbările sociale, preocuparea pentru binele societății, statut socio-economic. Scopul căsătoriei urgente este tradus așadar prin nevoia urgentă de a uni masculinul și femininul în psihicul femeii. De aici, infatuarea femeii care iubește prea mult, a depresiilor post-divorț, a supunerii oarbe în fața autorităților și a bărbaților.
Cum putem vindeca rana Herei?
Corp:
- activități sportive care te scot din minte (yoga, alergat, concursuri sportive, dansuri
- practică respirația conștientă și yoga
- petrece timp în natură
Minte:
- fa-ți un inventar al condiționărilor sociale și familiale
- începe să iei decizii conștiente și asumă-ți responsabilitatea oricare ar fi rezultatul
- renunță la perfecționism și judecată când relaționezi
- alătură-te altor femei și caută modele pozitive de compasiune și iubire
Emoții:
- învață valoarea unei conexiuni autentice, fără a aștepta să bifezi vreun deziderat
- ai încredere în autoritatea ta interioară (arhetipul Hestiei) și cea exterioară (Atena sau Artemis)
- conectează-te la energia feminină sacră: compasiune, deschidere, receptivitate, senzualitate prin prezența la workshopuri și cursuri de feminitate.
Dacă ți-a fost de folos articolul, te aștept cu drag și pe Facebook. Începem să creștem ca și comunitate de femei, și nu numai!
V.I.S. (Vindecare, Inspirație, Schimbare)