Recenzie la cartea lui Toni Wolff, Formele structurale ale psihicului feminin
Marion Woodman: ”Din punct de vedere personal, a lucra cu un arhetip (feminin) poate deveni copleșitor, dar din punct de vedere spiritual și energetic, arhetipul are puterea de a ne transforma.”
Dincolo de ceea am învățat în familie despre noi înșine ca femeie, dincolo de așteptările societății de la noi, există la baza comună în psihicului nostru feminin, un aluat care poate fi modelat și recunoscut în ființa noastră feminină, astfel încât să ne simțim împăcate cu noi înșine, întregi și pline de viață.
Ca să ajungem la esența noastră feminină, până la plămădirea rolurilor prefăcute pe care le jucăm în societate și, uneori și în familie sau relație, trebuie să întoarcem puțin clepsidra. E nevoie să întoarcem și clepsidra timpului, ca să ne putem încadra corect pe scara evoluției, dar și pentru a ieși puțin din cotidianul îngust, să vedem ce-au mai făcut alții prin istorie și ce am făcut noi cu moștenirea pe care ne-au lăsat-o.

Dar, și mai important est să ne întoarcem atenția din afară, din exterior, către noi înșine, către interiorul nostru.
Dacă trecem puțin de sperietura care ne învață că lumea în care trăim și lumea interioară cu care trăim zi de zi, oră de oră, sunt în responsabilitatea proprie și personală, avem ocazia să ne și luăm înapoi vitalitatea, energia, timpul, spațiul mental, sănătatea, relațiile cu ceilalți și relația cu noi înșine.
În spațiul ăsta nou creat, curat și proaspăt, unde e și ordine și liniște, începe să se rotească și busola noastră interioară, care ne arată drumul spre ceea ce suntem cu adevărat: echilibru, iubire, vitalitate, bucurie.
Nu e mai puțin adevărat că drumul ăsta e presărat cu de toate, și bune și rele, și lumină și întuneric, dar busola…busola interioară e necesar să fie ghidul nostru și spațiul sacru la care să ne întoarcem ori de câte ori rătăcim drumul.
O astfel de busolă (interioară) este necesară și în călătoria unei femei spre adevărata ei feminitate. Prinsă istoric între opresiunea minții patriarhale și feminismul masculinizat, femeia de astăzi nu prea mai știe de la cine să învețe și încotro s-o apuce, mai ales, când negarea feminității ei i se citește în priviri și boala i s-a amprentat pe trup.
Iar între aceste două mari teme ale feminității, între independență prea mare și dependență de relații, ne dorim ca femei relații împlinite, familii solide și succes profesional.
De prea multe ori, ni se spune doar cum ar trebui să fim, în ce tipare de frumusețe să încadrăm, cât de ascultătoare la job să fim sau femme fatale în societate, și cât de aplaudate suntem că suntem multi-tasking (deși extenuate).
Vorbeam mai sus de un aluat din care este plămădită ființa noastră feminină, o stare în care femeia se simte vitală și împlinită pentru că se află în esența ei.
După ce am creat acest spațiu nou și proaspăt în mintea noastră, este necesar să adăugăm informații conștiente care să ne aducă mai aproape de esența noastră feminină.
”Zeița”, ”zeitate”, ”divin”, ”sacru” înseamnă tocmai acest pământ mental virgin, o energie pură din care putem să creăm conștient ceea ce ne dorim de la viață.
Te invit la Cursul Online Arhetipuri și Tipologii feminine pentru a (re) descoperi Zeițele din tine!
Înscriere: https://cristinalotru.ro/product/curs-online-arhetipurile-feminine-zeitele-grecesti/
Arhetipurile feminine conțin tipare de experienţă și conținuturi psihice comune tuturor femeilor din toate civilizațiile şi din toate timpurile. Este sunt ca o busolă interioară, care ne ajută ca femei să pendulăm între bine și rău, negativ și pozitiv, funcțional și disfuncțional
Arhetipurile feminine implică un proces de dezvăluire (vedem care trăsături din arhetipurile feminine ne sunt cunoscute, ne-au fost implementate prin educație sau sunt un dat natural, pe care nu-l mai manifestăm încă).
După acest test al arhetipurilor feminine, ducem procesul de conștientizare mai departe și vedem cum se mulează energia noastră feminină pe modele comportamentale, numite arhetipuri feminine.
Jung a identificat 4 mari arhetipuri feminine (inspirate din mitologie, adică din rolurile zeițelor grecești despre care am vorbit în luna decembrie, Luna Feminității).
- Arhetipul Mamei
- Arhetipul Amazoanei
- Arhetipul hetaira sau Companioanei
- Arhetipul Mistică
În cartea sa, Studii despre psihologia lui Jung, Toni Wolff (cunoscută și ca ”misterioasa călugăriță a lui Jung”) a detaliat trăsăturile acestor patru arhetipuri feminine. După ce am studiat ceva cărți de-ale lui Jung, mi s-a părut fascinantă perspectiva unei femei despre aceleași teorii ale psihanalizei jungiene și cu ce diferă o abordare feminină de una masculină. De altfel, se spune că Toni a fost ”la femme inspiratrice” a lui Jung, cea care l-a inspirat în dezvoltarea multor teorii.
”Mi se pare că femeile întâmpină în genere un soi de dificultate în a fi conștiente de ele însele, raportarea la propriul eu. Mă refer la Eul psihologic, și nu doar la un sentiment personal al Eului, care poate diferit de esența și conștiința feminină.
Pentru că femeia se raportează biologic mai întâi la relație (eros) decât la sine, ea cade mai ușor pradă decât bărbatul identificării cu personale sau ideile care o interesează”,” (Toni Wolff)
De exemplu, primul model de feminitate pe care îl învățăm este mama sau cea mai apropiată ființă din copilărie. Dacă aceasta a perpetuat prin comportamentul ei un model de femeie supusă, plină de sacrificii, devotată, sau masculinizată, pentru că a fost încorsetată de economia vremii să aducă și bani în casă, voi învăța probabil că bărbații sunt inutili, îi voi devaloriza sau îi voi idealiza (în lipsa unui model de tată autentic), îmi voi sacrifica sănătatea pentru o recunoaștere socială a femeii din mine etc. ș.a.m.d.
Să revenim la cele 4 arhetipuri ale lui Jung:
- Arhetipul Mamei: Mama este caracterizată de atitudinea maternă de devoțiune și grijă, caritabilă și educativă. Mama își găsește împlinirea prin ceilalți, iar o insatisfacție a acestui rol matern poate duce femeia în depresie (*Rolul matern nu înseamnă neapărat familie și copii, ci se manifestă prin ocrotirea oricărei vietăți). Latura negativă a arhetipului mamei este mama devoratoare, overprotective, care trăiește doar prin copiii ei. Pericolul constă în momentul în care copiii natural părăsesc cuibul, iar mama poate pica în depresie pentru că nu s-a preocupat și de a da un alt sens vieții, în afara familiei. În relație cu bărbatul, femeia cu arhetipul foarte dezvoltat îl vede pe acesta ca pe un soț, tată al copiilor sau chiar copil (bărbați imaturi), și mai puțin ca pe un bărbat autentic. Tocmai de aceea, bărbatul va căuta să-și manifete masculinitatea întărindu-și poziția profesională (tată și soț absent) sau chiar o relație extraconjugală.**Zeița Hera, despre care am vorbit aici, conține arhetipul matern.
- Arhetipul hetaira sau companioana bărbatului. Acest tip de femeie se raportează la psihicul bărbatului, potențează acestuia valoarea personală și dezvoltarea spirituală. Pentru femeia cu acest arhetip pronunțat, relația este decisivă. În haina Atenei, femeia ”companioană” învață să devină mai independentă de relația cu bărbatul, în eventualitatea în care, evident, relația s-ar putea destrăma. Atât hetaira, cât și arhetipul mamei sunt tipare feminine personale, adică se dezvoltă în relațiile cu ceilalți.
- Arhetipul Amazoanei (Artemis). Pentru femeia Amazoana, titlul de soția unui bărbat nu-i spune nimic, fiindcă ea vrea să-și câștige singură laurii. În aspectul ei luminos, ea aduce o înviorare personalității bărbatului pentru că îl provoacă la performanță. Umbra Amazoanei însă este o cruce destul de greu de cărat, pentru că în sălbăticiunea ei atât de apetisantă privitorului, Amazoana sfidează orice formă de autoritate și poate fi o furie cumplită. Odată traversat întunericul propriei naturi sălbatice, Amazoana luptă pentru idealurile și valorile unei comunități prin accentuarea propriei personalități.
- Mediala sau Femeia Mistică, cel de-al doilea tipar feminin impersonal (independent și colectiv) după Amazoană. Mediala este scufundată în apele inconștientului colectiv (impersonal). Inconștientul are efect când este conștientizat și poate aduce o valoare nemăsurată a ceea ce credem că știm deja. Femeia Mistică este cea care pune, direct sau indirect, întrebări cu privire la realitatea vieții. Este cel mai puțin recunoscut aspect al femeii, la nivel interior, dar și la nivel de societate, pentru că sperie. De altfel, vrăjitoarele erau arse pe rug. Mediala este puntea dintre văzut și nevăzut, conștient și inconștient, spirit și materie, intuiție, senzorialitate, magnetism, atracție.
”Toate cele 4 arhetipuri feminine există ca potențial femeie, însă ea o va realiza pe cea care este în cea mai mare măsură compatibilă cu natura ei. Dacă femeia și-ar putea asuma cu înțelegere acest proces de transformare, și-ar găsi locul potrivit în lumea de astăzi, și-ar îndeplini sarcina culturală, câștigându-ți astfel siguranța interioară, pe care o poți găsi numai dacă nu proiectezi asupra altora propriile conținuturi psihice, propria Umbră.” Toni Wolff, Studii despre psihologia lui Jung. Forme structurale ale femininului
P.S.1. Dacă ți-a fost de folos articolul, te aștept cu un share sau like și pe FB.
P.S.2. Instrumente și tactici în Călătoria Zeiței Interioare și despre cum ne dozăm energia feminină (din cele 7 chakre) între aceste 4 arhetipuri feminine, în primul meu eBook ”Călătoria Zeiței Interioare. O poveste despre vindecarea feminității”, disponibil pentru comandă online aici.
