Această carte dedicată psihologiei și energiei feminine este o carte-Călătorie, o călătorie a femeii către Zeița sa interioară, către arhetipurile feminine arhaice (ancestrale).
Nu există doar eroi în istorie, există și Eroine. Nu există doar regi, există și Regine. Prin cartea ”Călătoria Eroinei”, femeile sunt invitate să se recunoască pe sine ca protagoniste ale propriei vieți, să redevină Zeița sau Regina propriei vieți.
Cartea lui Maureen Murdock este o hartă a psihologiei feminine deorece ne oferă instrumentele exacte și benefice femeii pentru a se regăsi pe sine, cea autentică.
Aceste instrumente potrivite regăsirii feminității autentice descrise în ”Călătoria Eroinei” sunt:
Arhetipurile feminine și miturile care ghidează feminitatea din cele mai vechi timpuri: de la Fetița-Copil, la relația cu Mama și trupul femeii, la relația cu tatăl și tot ce simbolizează autoritatea, la separarea de judecata patriarhală la regăsirea feminității și a sexualității în cercuri dedicate femeii, la Femeia Mistică și recâștigarea puterii feminine.
”În tradițiile mitologice, femeia este deja acolo unde bărbatul tot încearcă să ajungă”, spune Joseph Campbell. La înțelepciunea trupului, la iubirea din inimă, la înțelepciunea spirituală, la înțelepciunea emoțiilor și stărilor interioare.
Psihologic și social însă, feminitatea a traversat multe provocări și acum are nevoie de o reîntoarcere către mitologie, pentru trăirea feminității și armonizarea dintre masculin și feminin.
”În cultura contemporană, femeile au de făcut o Călătorie. Este călătoria îmbrățișării naturii lor feminine profunde, este călătoaria care le învață cum să se prețuiască ca femei și cum să vindece rana profundă a feminității. Este o Călătorie Interioară foarte importantă către transformare și echilibru.” (Maureen Murdock, Călătoria Eroinei)
Cele 10 etape ale Călătoriei Eroinei
Inspirată fiind de Călătoria Eroului, schițată de Joseph Campbell, Maureen Murdock vorbește despre 10 etape ale Călătoriei Eroinei, ale Zeiței Interioare:
1. Separarea de feminitate. Respingerea feminității ca fiind pasivă sau slabă
2. Identificarea cu masculinul și dobândirea de aliați
3. Poteca încercărilor: întâlnirea cu dragonii
4. Găsirea succesului în energie masculină: bani, putere, statut
5. Trezirea sentimentelor de ariditate/pustiu ale sufletului feminin
6. Inițierea și coborârea la Zeiță
7. Dorința urgentă de reconectare cu feminitatea
8. Vindecarea rupturii mamă/fiică
9. Vindecarea masculinului rănit
10. Armonizarea masculinului și femininului
Iată cum începe chemarea femeii la Călătorie:
Mama Cumplită și negativul feminin. Separarea de feminitate
Arhetipul Mamei reprezintă, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, primul model de feminitate. Acest model arhetipal se formează ca răspuns la perioadă în care copilul (în mod natural) este dependent de figura maternă pentru a crește. Dacă mama este percepută ca fiind principala sursă de îngrijire, el o va privi ca o forță pozitivă (partea de Lumină a arhetipului Mamei). În schimb, dacă mama este percepută de copil ca fiind sufocantă sau absentă, detașată emoțional, atunci copilului va rămâne cu influența distructivă a acestui arhetip (Umbra arhetipului Mamei).
Fiicele mamei învață de la aceasta cum să ofere și cum să primească iubire, bani, respect. O tânără fată va încerca în perioada copilăriei și adolescenței să înțeleagă ce înseamnă să fii FEMEIE. Poate învăța compromisul, forme subtile de manipulare, victimizare. În dorința de a fi diferită de mama sa, femeia va învăța lupta putere și va căuta să semene în comportament și acțiuni bărbatului, recunoscut pentru această putere. Doar că în această încercare repetată de a nu semăna mamei, femeia se dezice și de tot ce înseamnă calități feminine: maternitate, fertilitate, senzualitate, interiorizare, spiritualitate și iubire.
Ajunsă către maturizare, femeia care nu s-a separat de imaginea maternă de distructivă (în Umbră) nu și-a găsit propria voce, identitatea feminină și, cel mai probabil, va traversa o criză de identitate. Toate aceste momente de crize sunt, de fapt, o coborâre la Marea Mamă, Zeița Interioară.
O astfel de coborâre nu este altceva decât o reîntoarcere a atenției către interior, către aceste imagini ale feminității și o rearanjare a lor pentru reconectarea cu feminitatea autentică, naturală.
Redescoperirea Zeiței. Puterea feminină
Era o vreme în mitologie când femeile își cunoșteau PUTEREA FEMININĂ și RESURSELE FEMININE și nu se sfiau să le dezvolte, să și le asume și să le arate lumii. Te invit să explorăm împreună în cadrul acestui Atelier de Feminitate ”(Re)Descoperă Zeița din tine!” o reîntoarcere la aceste resurse feminine: IUBIRE, FRUMUSEȚE INTERIOARĂ, GINGĂȘIE ȘI PUTERE, INTROSPECȚIE și COMUNITATE, SPIRITUALITATE și GRIJĂ PENTRU CORP.
Zeița Isis (arhetip al maternității, fertilității și spiritualității) a fost venerată pentru prima dată în Egipt – singura zeiță venerată de toți egiptenii la fel, și a cărui influență a fost atât de răspândită. După cucerirea Egiptului de către Alexandru cel Mare cultul lui Isis s-a răspândit și cultura greco-romană, doar că greco-romanii, ca civilizație patriarhală, au păstrat, în special, calitățile materne a lui Isis (ea fiind identificată cu zeițele grecești și romane ale agriculturii, Demetra, la greci, sau Ceres, la romani) și inteligența (Isis era identificată și cu Atena, zeiţa înţelepciunii).
ÎNSCRIERE și detalii suplimentare despre Atelierele de Feminitate ”Călătoria spre Sine a Femeii” AICI!
”Fie că alegem să considerăm Zeița ca Ființă personificată, fie ca energie care circulă între femei, imaginea Zeiței este o confirmare a PUTERII FEMININE, care nu este dependentă de bărbați și nici derivată din viziunea patriarhală asupra femeilor. Imaginea Zeiței Interioare reflectă ceea ce lipsește din cultura noastră: o imagine pozitivă a PUTERII FEMININE, a trupurilor noastre, a voinței noastre, a mamelor noastre. A privi ZEIȚA INTERIOARĂ înseamnă a ne readuce aminte cine suntem, înseamnă a ne vedea întregi”. (Călătoria Eroinei, Maureen Murdock)
