Bine v-am regăsit, dragilor,
Deoarece am observat că toate celelalte articole din secțiunea #bibliotecameaonline au fost citite, m-am gândit să vă fac câteva recomandări de cărți, numai bune de citit în perioada sărbătorilor de iarnă.
În plus, cel mai eficient, simplu de găsit cadou de suflet este o carte pe sufletul celui căruia o dăruiești. Uneori, o carte poate răspunde unei întrebări ce frământă sufletul de mult timp. Alteori, între paginile unei cărții reînvie curiozitatea și pasiunea pentru viață.
Iată ce selecție de cărți am făcut, din #bibliotecameaonline, pentru luna decembrie, luna cadourilor.

- Războiul nu are chip de femeie, de Svetlana Aleksievici ”Svetlana Aleksievici si-a dedicat sapte ani din viata colectarii marturiilor unor femei care, multe dintre ele, la momentul acela erau abia iesite din copilarie. Dupa primele sentimente de euforie, asistam la o schimbare radicala de ton, pe masura ce ajungem la incercarea fatala a luptei, insotita de partea sa de intrebari si de suferinta. Abandonand tacerea in care si-au gasit refugiul, aceste femei indraznesc, in sfarsit, sa prezinte razboiul asa cum l-au trait. ”

2. Jurnalul Annei Frank, de Anna Frank „Era o tanara scriitoare minunata. Era cineva la cei treisprezece ani ai ei. Parca ai vedea, la viteza marita, un film cu un fat care capata brusc chip si incepe sa stapaneasca lucrurile… dintr-odata, descopera reflectia, brusc, face portrete, schite de personaje, si iata lungi intamplari complicate, povestite atat de frumos, incat par sa aiba in spate zeci de ciorne. Si fara intentia otravita de-a fi interesanta sau profunda. Este ea insasi… Ardoarea, spiritul care o anima, mereu activ, punand mereu lucrurile in miscare… E ca o surioara pasionala a lui Kafka, este fetita lui pierduta.“ (Philip ROTH, The Ghost Writer)

3. Povestea mea, de Michelle Obama Michelle Obama: ”Procesul de scriere al acestei carti a fost pentru mine unul revelator si plin de insemnatate. In rastimpul pana la publicarea cartii Becoming in toamna aceasta, sper ca si voi va veti gandi la propriile povesti, si am incredere ca asta va va ajuta sa deveniti orice doriti. Povestile voastre sunt cele pe care le aveti acum si pe care le veti avea mereu si sunt povestile pe care trebuie sa vi le asumati.”

4. Cele cinci limbaje ale iubiri, de Gary Chapman
”Casniciile nefericite se datoreaza adesea unui motiv simplu, dupa parerea autorului Gary Chapman: vorbim limbaje diferite de iubire. In experienta sa de peste 30 de ani in calitate de consilier matrimonial, dr. Gary Chapman a identificat cinci limbaje de iubire: cuvintele de incurajare, timpul petrecut alaturi de cel drag, cadourile, serviciile si contactul fizic. Cartea le abordeaza pe fiecare in parte, intr-un stil accesibil, din care nu lipseste umorul. Cum puteti descoperi limbajul de iubire al partenerului dumneavoastra? Cartea include chestionare scurte, pe care le puteti completa, precum si intrebari aplicate, la care puteti medita si raspunde pe larg.”

5. Acolo unde femeile sunt regi, de Christie Watson „Watson zugraveste portretul unei lumi sfasiate de conflicte legate de credinta, rasa sau apartenenta la o categorie sociala. Cartea devine tot mai convingatoare si adesea, in mod neasteptat, capata accente comice pe masura ce personajele pline de viata insufla umor si autenticitate unei povesti pe alocuri teribil de dureroase.” – New York Times Book Review

6. Inteligență erotică, de Esther Perel ”Inteligenta erotica aspira sa va angajeze intr o discutie sincera, clara si provocatoare. Va incurajeaza sa aveti curiozitati, sa spuneti ceea ce este de nerostit si sa nu va temeti sa puneti sub semnul intrebarii corectitudinea sexuala si afectiva. Lasand usile deschise spre viata erotica si viata de familie, va invit sa punem accent pe sex.”

7. Constelatiile familiale, de Bert Hellinger
”Constelatia familiala ne influenteaza destinele intr-o asemenea masura, incat putem suferi si muri „din solidaritate“, fara a intelege legaturile noastre cu aceasta constelatie ai carei membri au trait mai multe generatii inaintea noastra. De fapt, constelatia familiala are un suflet comun, care o mentine unita si o orienteaza.”

8. Despre dragoste și alți demoni, de Gabriel Garcia Marquez
”In 1942, intr-o manastire din Columbia, sunt scoase la lumina ramasitele lumesti ale unei adolescente, Sierva Maria de Todos Los Angeles. Splendida ei podoaba capilara masoara douazeci si doi de metri lungime… Sa fie oare aceasta descoperire fructul imatinatiei inflacarate a autorului? Reala sau fictiva, ea reprezinta punctul de plecare al unei inedite povesti de dragoste, desfasurate pe fundalul pitoresc si decadent al orasului Cartagena de Indias, la mijlocul secolului al XVIII-lea. ”

9. Cele patruzeci de legi ale iubirii, de Elif Shafak ”Ella Rubinstein – mama casnica si sotie nefericita traind in suburbiile Bostonului zilelor noastre – se angajeaza, la aproape patruzeci de ani, la o agentie literara. Intr-o zi i se cere sa scrie un referat despre romanul unui autor pe care nu-l cunoaste. Asa descopera povestea fascinantei legaturi spirituale dintre faimosul poet persan Rumi si dervisul sufit Shams din Tabriz. Forta eliberatoare a iubirii care a schimbat destinele celor doi prieteni il va schimba curind si pe al ei: intre Ella si Aziz Zahara, autorul romanului, incepe un schimb epistolar, apoi se infiripa o minunata poveste de dragoste. O apologie a iubirii, privita in multiplele sale ipostaze, romanul lui Elif Shafak puncteaza cu subtilitate diferentele dintre religie si spiritualitate, dintre datorie si iubire.”

10. Intimitate zbuciumată, de Janet G. Woititz
”Zbuciumul dintr-o relatie de cuplu este un subiect complicat, insa reprezinta cheia spre fericire. E valabil pentru noi toti si poate dura toata viata. Sa fii intim cu cineva inseamna sa fii increzator si vulnerabil (trasaturi foarte diferite de abilitatile de supravietuire invatate in copilarie de unii dintre noi). Asadar, e momentul sa clarifici lucrurile: Ce mituri iti bantuie prin minte? Care comportamente iti saboteaza relatia? Ai sanse reale de a-ti cladi un viitor benefic alaturi de actualul partener? Si ce poti face, pentru a avea o relatie de cuplu sanatoasa?”
