10 activitati feminine pe timp de criza

Ma pregatesc sa public un articol-analiza despre ce avem de invatat intr-o situatie de criza si cum putem gestiona principala emotie negativa din aceasta perioada FRICA (anxietatea, panica).

Am pornit articolul de la Piramida Nevoilor a lui Maslow. Panica din jurul nostru este fireasca pana la un anumit punct, deoarece sistemic vedem cum ne este afectat tot ceea ce inseamna siguranta, adica baza piramidei.

In acelasi timp, reflectam ca din pozitia de Coach, am lucrat cu ai mei clienti pe situatii de criza existentiala in viata lor (depresie, frica de moarte, de imbatranire, frica de pierdere a locului de munca, a relatiei etc).

Cea mai pretioasa resursa pe timp de criza este dezvoltarea rezilientei si a maturitatii emotionale, adica a fi vigilent si a-ti lua masurile de protectie, dar a nu te panica intr-un mod exagerat.

In plus, orice schimbare voita sau nu aduce cultivarea sau descoperirea unor resurse nebanuite (creativitate, inspiratie), o reevaluare a prioritatilor si ale valorilor personale.

Pentru ca tot vorbeam de siguranta (emotionala, materiala, psihologica), e momentul pentru noi femeile sa cultivam si mai mult rolul de „vatra a familiei ” (afectiune, blandete, mancare, activitati pe langa casa).

Unul dintre motivele pentru care gestionam fricile si crizele in viata adulta intr-o maniera asezata este tocmai pentru ca in primii 2 ani de viata, modul in care am invatat aceasta siguranta psiho-emotionala a fost unul hipervigilent (mama devine suprotectoare din cauza fricilor personale) sau indolent (mama este preocupata de propriile nevoi, ignorandu-le pe cele ale copilului).

Si apropo de arhetipuri feminine si cum ne poate ajuta rolul mama personala sau arhetipala sa cultivam mai multa hrana afectiva si fizica in familiile noastre, mi-am amintit de Jurnalul Reginei Maria si cum ea s-a purtat ca o Moasa-Eroina in timpul razboiului.

“În fiecare dimineață, Regina, în uniformă de infirmieră, însoțită de o doamnă de onoare și de un grup de brancardieri voluntari se duce la gară pentru a-i primi pe răniți. Regina înfruntă moartea și ceea ce este fără îndoială cel mai greu, depășește oboseala unei zile nu de opt ore, ci a unei zile care se întinde până noaptea târziu, cu șaisprezece, șaptesprezece sau optsprezece ore de muncă, pe cât de respingătoare pe atât de periculoasă, în mijlocul emanațiilor infecte ale cangrenelor. Când este vorba de Regina nu ne referim la curaj. Curajul presupune teamă și energia de a învinge. Sentiment necunoscut pentru o suverană a cărei îndrăzneală aduce a invulnerabilitate”.

Ce intelegem din istorie este ca situatii de criza au mai fost si vor mai fi si ca oamenii au capacitatea de a redresa, precum si de a se ajuta in astfel de momente.

In continuarea articolului, as vrea sa te las cu 10 activitati feminine pe care le poti cultiva in aceasta perioada:

  1. Curatenie generala: Curatenia in casa sau in haine este un bun pretext sa faci si o curatenie in emotiile negative. Imagineaaza-ti ca asa cum casa ta are nevoie sa fie curatata si dezinfecttata, asa si casa interioara (psihicul tau) are nevoie de aceeasi atentie.
  2. Acceptare a gandurilor si emotiilor negative: Momentele de tensiune, frica, panica usoara sunt normale intr-o situatie care amentinta tot ceea ce ne era cunoscuta, familiar si imaginea unui viitor pe care nu-l putem controla. A intra in contact cu latura de intelepciune feminina (afectiune, intuitie, rugaciune, calm) iti poate creste rezilienta in aceste momente. Suna bunicii sau oamenii mai in varsta si intreaba-i cum au trecut ei peste razboaie, foamete, saracie etc.
  3. Curatenie a gandurilor si emotiilor negative: prin exercitii de respiratie, meditatie sau miscari libere ale corpului (shaking, dans constient, aerobic, yoga) iti ajuti corpul sa elibereze toxine.
  4. Gatitul si alte activitati manuale. Din vechile timpuri, femeile erau dedicate activitatilor manuale (care nu implicau gandirea excesiva) pentru a crea ceva frumos, pentru a face de mancare sau prea a medita. Atunci cand atentia este focusata pe ceea ce faci, nu pe ceea ce gandesti, corpul se relaxeaza.
  5. Cultivarea relatiilor. Mai mult timp acasa inseamna mai mult timp cu cei dragi. Tot rolul matern al femeii este cel care tine comunitatea si familia unite prin relatii si comunicare.
  6. Gestionarea momentelor tensionate in familie. Este un bun moment sa-ti exersezi si latura diplomata din arhetipul Atenei. Starea de prezenta si mindfulness te poate ajuta in acest sens. Aici ai un link cu meditatii ghidate inregistrate de mine: https://soundcloud.com/cristina-lotru/meditatie-ghidata-pentru-chakra-inimii
  7. Rezolvarea tensiunilor in cuplu. In prima faza, mai mult timp in casa poate fi prilej de discutii pe care nu ai avut timp sa le porti. Profita de acest ragaz pentru a comunica mai mult, pentru a-ti exprima afectiunea si ingrijorarile si pentru a construi un plan de familie.
  8. Lectura care-ti face placere si te relaxeaza. Aici o lista de carti bune de citit: https://cristinalotru.wordpress.com/2018/01/03/bibliografie-online-cartile-care-mi-au-schimbat-viata/
  9. Cursuri online de dezvoltare personala, feminina, profesionala. Un astel de moment de criza iti da timp sa reflectezi la o cariera moderna, online, sau o alta modalitate de a face bani. Comunitatile online sunt un suport emotional in aceasta perioada, mai ales pentru persoanele singure. Aici un grup de Facebook, unde postez si materiale gratuite.
  10. Rolul de lider, manager al casei. Ca tot dadeam exemplul Reginei Maria, in vremuri de criza, familia are nevoie de un stalp de sustinere emotionala pentru a traversa mai usor situatia de criza. Odata ce isi gestionezi propriile frici si temeri, iti creste si capacitatea de a-i asculta si ghida pe cei din jurul tau astfel incat sa nu-si piarda cumpatul.

P.S. Va astept cu drag la Atelierele Online in perioada urmatoare:

19 martie – 19 aprilie – Curs Online Arhetipuri Feminine

20 martie – Cum sa gestionezi frica si anxietatea in situatii de criza?

22 martie – Celebreaza femeia din tine. Puterea feminina

30 martie – Grup whatsapp 21 practici senzualitate si feminitate

Sa avem grija, dar sa fim si intelepte!

Celebreaza Puterea Feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s