Cum arată Călătoria Feminină în vremuri de criză?

Bine v-am regăsit. În vremurile (de criză) pe care le trăim, Călătoria Feminină pare că este pusă pe planul doi în topul priorităților noastre, însă tocmai din resursele feminine ne putem îngriji pe noi și pe ceilalți în această perioadă de ”incertitudine”.

Astăzi, vă propun cu acest nou articol, pentru a ne imagina cum va arăta Călătoria Feminină arhetipală în anul acesta plin de provocări. Va urma și un articol dedicat Călătoriei (arhetipale) a omenirii.

În primul rând, starea de ”incertitudine” este asociată minții noastre și nevoilor Eului. La un nivel mai profund însă, marile schimbări ale omenii s-au făcut într-o perioadă ca aceasta: de ”incubație”, izolare, retragere în pântecul casei (simbol al psihicului nostru).

Este cu atât mai importantă această perioadă pentru că suntem ”nevoiți” cu toții, la nivel planetar, să ne retragem pentru a (ne) renaște).

Dar cum să navigăm în acest tărâm întunecat al marelui pântec colectiv?

În mod sigur, nu cu aceleași instrumente pe care le-am hiper-utilizat până acum ca oameni și ca societate: consum excesiv, poluare, lipsă de empatie, conduceri haotice sau despotice, materialism, intelectualism, depărtare de spiritualitate etc.

Culmea este că, într-o situație de criză, creierul nostru intră pe modul automat și face ce a învățat dintotdeauna, dar la puterea 100: încearcă să rezolve probleme de ale sufletului (spirituale) cu instrumente ale minții ( se panichează, se revoltă, învinovățește, se teme de „sfârșitul lumii” și de crize economice, așteaptă salvarea din partea unor autorități, se izolează și se separă de ceilalți, devine mai ambițios și creează campanii de marketing care să slujească tot zeului banului).

La începutul anului, toți am pornit cu aceleași obiective bine puse la punct pentru a face, pentru a obține și pentru a bifa rezultate, adică în energie masculină.

Acum, însă, toate aceste obiective sunt puse în planul doi pentru că am uitat ca oameni de obiectivele sufletului.

Iată care este invitația acestei crize, în care Mama Pământ ne trage la răspundere, nu pentru că noi ar trebui să o ocrotim mai des, așa cum ne lăudăm pe Facebook, ci pentru că dacă nu avem grijă de natură, nu avem grijă de viitorul nostru.

Așadar, această criză nu este decât colacul de salvare aruncat omenirii înainte de a fi prea târziu.

Trăsăturile principale ale arhetipului mamei sunt, așa cum spunea Jung, acest mare vizionar al omenirii, sunt: ”autoritatea magică a femininului par excellence, înțelepciunea și înălțimea spirituală dincolo de rațiune, tot ce este bun, ce îngrijește, ce susține, tot ce ajută creșterea, ce oferă fertilitate și hrană, lăcașul transformării magice, al renașterii, impulsul care sare în ajutor, tainicul, ascunsul, întunecatul, abisalul, lumea morților, orice devorează, seduce și otrăvește, orice este terifiant și inevitabil.” (Jung, Arhetipurile și inconștientul colectiv, pag. 99)

Cine este Papesa (Marea Mamă, Marea Preoteasă) în tarot?

undefined

Din punct de vedere numerologic, arhetipul Papesei apare de 2 ori în numărul arhetipal al anului: 2020.

Papesa (Marea Preoteasă) reprezintă acea parte divină, virgină, din noi înșine (cu trimitere la Fecioara Maria), care nu este rănită, partea de puritate sufletească, care este sursa marelui potențial nostru de transformare.

Înțelepciunea Papesei este (re)descoperită în solitudine, în izolare (moment pe care îl traversăm din plin), în așteptare și receptivitate, în grijă și hrană pentru sămânța unui nou început, simbol al oului.

Cunoașterea Papesei nu vine din cărți, deși pe picioare îi atârnă o carte. Cartea este instrumentul prin care Papesa comunică lumii învățăturile care i s-au revelat, dincolo de ”văl”, dincolo de ceea ce este material și vizibil, în plan spiritual, energetic.

”Papesa implică întregul univers matern. Ea simbolizează puterea de a comunica cu invizibilul intrauterin, puterea absolută de a aduce copii pe lume, femeia, cea care ne deschide prima poartă, cea care deșiră primul voal. Ea reprezintă trecerea de partea cealaltă a voalului, prima poartă, deschiderea drumului, punctul de frontieră către Tărâmul Făgăduinței. Aceasta îi propune (Copilului) să treacă din lumea profanului în cea a sacrului, din lumea iluziilor într-aceea a înțelepciunii. În final, (Copilul) vine pe lume. Nu există o naștere mai importantă ca nașterea de sine.” (http://georgescolleuil.ro/tarot-marseille/arcanele-eu-lui/preoteasa/

Oul, de care Papesa are grijă în cartea de tarot, reprezintă și în creștinism (dar și în multe alte culturi) simbolul Învierii lui Hristos.

Trecem prin această perioadă de izolare exact în postul Paștelui, iar pe 19 aprilie prăznuim Învierea Domnului Iisus Hristos.

Steiner vorbește despre Maica Domnului ca simbol al înțelepciunii.

”Înțelepciunea îl face pe om deschis și receptiv. Atunci când înțelepciunea încălzește sufletul, iubirea curge. Hristos a fost cel mai mare înțelept și vindecător al tuturor timpurilor pentru că îi iubea pe oameni.” (Rudolf Steiner)

Cine a fost zeița Isis?

Papesa mai este asociată și zeiței Isis, ca sursă de fertilitate și transformare.

Isis este arhetipul feminin al creației, fertilității și a maternității. La nivel psihologiei feminine întruchipează energia primară a femeii (de a crea și procrea din toate punctele de vedere), intuiția, abilitățile psihice, iubire, compasiune, energiile yin, mama care hrănește, preoteasa, zeița.

Din punct de vedere energetic și spiritual, zeița Isis este simbol al Sinele nostru, rolul de Observator și de conștiință. Unul dintre simbolurile lui Isis este un șoim), care ne ghidează pașii prin viață atunci când nu mai știm pe unde s-o apucăm.

Din punct de vedere istoric și mitologic, Isis înseamnă „throne” (tron) și acest fapt se observă încă din coafura ei.

De ce Isis este un arhetip feminin important pentru psihologia femeii?

Era imposibil de delimitat calitățile și atributele zeiței Isis: zeiță a apei, zeiță pământ, zeiță de porumb, zeiță stea, regină peste tot si toate, dar și femeie, și mai mult de atât ea a unit toate atributele tuturor zeițelor într-unul  singur ca o zeitate-chintesență.

Cum ne poate vindeca mama arhetipală?

În perioadele mai puțin ușoare ale vieții: criză, despărțiri sau boală, există o forță în interiorul nostru, mult mai puternică decât Ego-ul nostru care pare doborât. În termeni generali, psihologici, îl numim Sine, iar în termeni ce țin de feminitatea autentică se cheamă arhetipul mamei (iubire, compasiune, blândețe, vindecare și regenerare).

Câteva întrebări care te pot ajuta să depistezi întâlnirea cu Zeița Mamă, mama arhetipală din tine:

1. Ce relație am cu partea întunecată (necunoscută, emoțională, corporală) a vieții? Mi-e frică de întuneric? Ce stări am și cum mă simt într-o cameră întunecată, cu lumina stinsă? Ce sentimente am față de oamenii de culoare?

2. Ce părere am despre a îmbătrîni, despre schimbare și transformare? Mi-e frică se schimbările corpului meu? Cum mă raportez la oamenii bătrâni? Mi-e frică de moarte?

3. Ce cred despre emoțiile și stările negative? Am fost învățată să le bag sub preș sau să le cultiv prea des pentru că starea de ”Victimă” și femeie care nu mai poate nu era permisă în familie?

4. Îmi cunosc și îmi iubesc corpul? Îi știu particulărițile după care funcționează corpul de femei? Sunt atentă la ciclul natural lunar și anual?

5. Care este energia principală din care relaționez? Este protecția ”necondiționată” a mamei moneda de schimb în relațiile de iubire? Înțărc eu această iubire ”necondiționată” când partenerul nu face ce vreau? Sunt în relație cu un adult sau cu un copil-adult?

Pe 20 decembrie, exact înaintea Solsitițiului de iarnă, ne întâlnim în cadrul Webinarului ”Arhetipului Anului 2020. Intrarea în 2021”.
Webinarul este deschis tuturor, indiferent de gradul de cunoaștere a arhetipurilor din tarot.
Nr. de locuri limitat!

INSCRIERE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s