Arhetipul Atenei – Zeița Înțelepeciunii
”Decembrie – Luna Feminității”, ”10 obiceiuri care celebrează Femeia din tine” , ne-a oferit câteva sfaturi zilnice care ne ajută pe noi, femeile, să ne reconectăm la energia feminină autentică (adică acele calități unice care ne diferențiază ca femei).
Yoga
Meditația
Terapia de grup
Ritualurile
Activitate fizică
Cărți
Vindecare copil interior
Energia creației
Dăruire necondiționată
Cercul sacru al feminității
Următoarea oprire în călătoria noastră este să aflăm ce înseamnă sacrul feminin și care sunt acele calități feminine autentice care ne permit să ne simțim femei în corpul și sufletul nostru de femei.
În activități de dezvoltare personală în grup, sau în terapie, ori meditație și yoga, femeile pot redescoperi energia feminină autentică (sacră) și se pot conecta la această energie a creației și a receptivității, cea care le definește de la bun început:
curgere a energiei,
deschidere către viață,
energie hrănitoare și roditoare,
flexibilă în gândire,
intuiția, acel simț care te diferențiază de bărbați, și de restul lumii,
lasă vocea interioară să vorbească pentru tine,
simte și exprimă realitatea așa cum o receptezi prin simțurile tale
iar atunci când lumea exterioară nu e acord cu interiorul tău, creează prin puterea ta o altă lume.
Ce îmi propun cu acest periplu printre arhetipurile feminine ale zeițelor grecești, numit Călătoria Zeiței Interioare?
- Ce înseamnă când societatea ne numește femei masculinizate și cum ne afectează asta în carieră și în relația de cuplu?
- Cum putem să ne recăpătăm vitalitatea în epoca stresului și a depresiei?
- Am fost crescute cu modelele feminine autentice, sau am peticit fiecare în dreptul ei câte un model feminin de supraviețuire în societatatea patriarhală?
- Ce înseamnă să fii creatoarea propriei vieți și cum poți atrage bucuria prin magnetismul unic feminin?
Arhetipurile feminine conțin tipare de experienţă și conținuturi psihice comune tuturor femeilor din toate civilizațiile şi din toate timpurile.
Arhetipurile (modelele) feminine, inhibate de părinți, societate, bărbați, apar în personalitatea femeii ca defecte sau emoții negative atunci când nu sunt conștientizate.
Primele 3 arhetipuri feminine (Hestia, Artemis și Atena), virgine, așa cum le numește autoarea Jean Shinoda Bolen, în cartea ei Goddesses in Every woman A New Psychology of Women, aduc un dar neprețuit femeilor: acela de a se simți și comporta ca femei, fără să ceară aprobarea societății și a bărbaților din viața lor.
Aleg să vorbesc întâi despre aceste trei arhetipuri virgine, pentru că ele sunt cel mai blamate și neînțelese de societate. Ca atare, femeile refuză le recunoască calitățile în ele însele de teamă că ar fi părăsite sau că nu s-ar putea integra în societate.
Cumva, fiecare femeie conține inconștient calități ale celor trei arhetipuri virgine (*starea în care te simți natural cel mai bine ca femeie), dar mediul familial le-a constelat diferit pentru fiecare femeie în parte.
În plus, arhetipurile independente sunt cele care nu suferă de victimizare. Nivelul lor de conștiință și focusare asupra vieții seamănă cu lumina unui laser, adică femeia își duce misiunea personală până la capăt.
Arhetipurile feminine ale independenței: Artemis, Atena și Hestia
- Artemis (zeița Războiului): extrovertită, feministă, luptătoare, competitivitate
- Atena (zeița Înțelepciunii și a Meșteșugului): de obicei, extrovertită, răsfățata tatălui, strateg
- Hestia (zeița Spiritului și a Templului): introvertită, femeia înțeleaptă și spirituală
Harta arhetipuri feminine (traducere din cartea Goddesses in Every Woman, de Jean Shinoda Bolen
Arhetipul Atenei, zeița Înțelepciunii și a Meșteșugului. Acest arhetip o ajută pe femeie să intre în contact cu energia ei masculină: diplomație, răbdare, strategie, planificare, direcție, obiectiv. Femeile care nu s-au împăcat în sufletul lor cu acest ”bărbat interior” se pot educa în acest sens. Altfel, femeia ajunge să fie dependentă material, emoțional și spiritual de un bărbat care va întruchipa toate aceste calități spre care femeia migrează inconștient pentru a-i fi satisfăcute nevoile de siguranță și împlinire.
Pe de altă parte, pentru o femeie care nu conștientizează puterea arhetipului Atenei în ea însăși, feminitatea ei va fi inhibată de această forță masculină a Atenei. Vezi exemplul femeilor workaholice și perfecționiste care, în rana lor de a nu se simți suficient de bune, caută să obțină putere și statut social cu orice preț. În aceste încercări ale așa-zisului succes, femeia se transformă treptat în bărbat (folosindu-și predominat energia masculină: analiză, gândire la rece, planificare, execuție).
Femeile nu se simt astfel nici femei pe deplin, dar nici bărbați perfecți nu pot ajunge.
Puterea noastră a femeilor nu vine din minte. Dacă ar fi venit din minte, nu ne-am mai recunoaște niciodată autenticitatea și unicitatea, din cauza condiționărilor celorlalți, majoritatea învelită într-o aură de masculinitate, știință și cunoaștere, de putere și control, de succes și abundență financiară.
Și nu e vorba că toate aceste deziderate nu ne-ar fi folos, doar că podul ăsta spre succes ni se surpă sub privirile noastre goale, pentru că nu are o fundație solidă. Nu știm cine suntem cu adevărat.
Soluția este să nu încerci să te schimbi comparându-te cu alte femei sau să-ți inhibi arhetipurile predominante, ci să-ți vindeci emoțiile negative cauzate de traumele din copilărie, devenind o femeie stăpână pe arhetipurile ei, și nu dominată de ele. Folosind puterea dată de fiecare arhetip pentru îndeplinirea misiunii personale, te maturizezi emoțional și psihologic ca femeie.
Aceasta nu este o poveste despre feminism sau individualism. Știm bine până în acest secol al vitezei și al depresiei, că separarea asta între concepte, țări, oameni, bărbat sau femeie nu ne-a adus nimic bun.
Jung și, cei care l-au studiat intens, vorbesc despre întregirea ființei, regăsire, individuare, conștientizarea tutoror părților din noi înșine, fie luminoase, fie întunecate.
Aceasta nu este o poveste despre putere. Acolo unde dorința de putere este mai mare decât iubirea între oameni, ne pierdem pe noi înșine. Și unii de alții.
Aceasta este o poveste despre vindecare. Vindecarea energiei feminine. Ne dorim să fim femei complete ca să putem crea o nouă lume, în care alegem să oferim din preaplinul nostru, dintr-o stare de echilibru, dintr-o poziție de eroine, nu victime.
La fel e și pentru bărbați, dar asta nu face obiectul discuției acum.
Celelalte arhetipuri feminine despre care vom vorbi în articolele viitoare sunt:
- Afrodita (Zeița Iubirii): zeița alchimică (transformatoare), rolul de iubită, senzuală și creativă
- Hera (Zeița Căsătoriei): rolul de soție, fidelitate și angajament
- Demeter (Zeița Mamă): rol de mamă, protecție
- Persefona (Zeița Întunericului): fiica mamei, femeia receptivă
Bibliografie:
- Femei care aleargă cu lupii, Clarissa Pinkola Estes
- Divinul feminin, John Noyce
- Femininul arhetipal, Manfred Schmidt-Brabant, Virginia Sease
- Studii în psihologia lui Jung, Tony Wolff
Dacă ți-a fost de folos articolul, sharuiește-l aici!