Jurnal de Coach (VI): Care este valoarea ”pozitivă” a emoției de furie? Exercițiu practic

În articolul de astăzi vom discuta ca și în articolele trecute tot despre gestionarea emoțiilor și impactul lor (în special a celor ”negative” asupra relațiilor noastre).
Observarea emoțiilor aduce mult mai rapid conștientizarea lor. Gândul asociat cu o anumită emoție este legat de alte gânduri și tot așa ca o rețea. E mult mai dificil să mergi pe calea gândului inițial care a provocat respectiva emoție sau stare.

Ședințe Coaching 1:1


În practica mea de Coaching, găsesc mai utilă informația pe care emoțiile (și simptomele lor în corp) o oferă în procesul de transformare a emoțiilor negative.
În cele ce urmează, vom vorbi despre furia ca emoție și cum putem să o gestionăm.

Înainte de asta, aș vrea să vă las o explicație foarte clară a motivului pentru care e important să învățăm să gestionăm furia.

Într-un test care măsoară legătura dintre emoții și corp, într-un concurs de arțe marțiale, emoția de furie determină jucătorul să-și piardă jumătate din forța musculară. În secunda când s-a enervat a pierdut timing-ul pentru a face următoarea mișcare și astfel a cedat psihologic în fața adversarului. (carte Letting go, Dr. David R. Hawkins)

Imagini pentru angry


Care este traducerea emoției de furie (și a comportamentului aferent)?

Dacă analizăm mai profund, starea de furie conține foarte multă energie. De aceea, un ”beneficiu negativ” pe care-l obținem atunci când ne înfuriem este senzația de putere.


Pentru că dă senzația de ”falsă putere”, furia este emoția cea mai acceptabilă dintre emoțiile de vibrația cea mai joasă (sau negative): rușine, vină, apatie, depresie, durere, frică. Iar în mediul social, mai ales în rândul bărbaților, manifestarea furiei și a agresivității este mediatizată ca formă de putere.


3 pași către înțelegerea emoției de furie

În continuare, voi da 3 pași către înțelegerea și ”prelucarea” emoției de furie:

  1. Eliberarea emoției și deblocarea energiei (psihice) prin conștientizarea și numirea emoției ”negative”. Simptomele vizibile la nivelul corpului dau indicii ce tip de emoție negativă reprimăm (de exemplu, furia intensă afectează zona stomacului și a plexului solar). O modalitate sănătoasă de a elibera furia este de a o exprima gradual într-un cadru sigur (ședință coaching) sau de a lucra prin corpul fizic (arte marțiale, tae bo, box, alergat, yoga dinamică).
  2. Înțegerea furiei cu rol pozitiv. Odată ce ai numit și conștientizat emoția ”negativă”, o modalitate sănătoasă de a transforma furia este de a o redirecționa folositor către obiectivele și motivațiile noastre. Furia sănătoasă îi permite omului să trăiască spontan și creativ. Prin furie sănătoasă ne mobilizăm și organizăm energia pentru a acționa asupra câmpului nostru, cu scopul de a ne satisface o anumită nevoie.
    Avem nevoie de furie și pentru a pune limite în relații, pentru a ”absorbi” din mediul nostru atât cât este necesar și pentru a ne ”proteja” atunci când mediul pare unul nesănătos.
  3. Redirecționarea energiei psihice stocate în furie către acțiune constructivă, nu reactivă. Aici este nevoie de suportul unui proces 1:1 pentru a avea ”o perspectivă din avion” asupra obiceiurilor, motivațiilor și acțiunilor clientului.
    De exemplu, să zicem că ești nervos pe șeful tău la muncă. Comportamentul său îți lasă impresia că nu-ți recunoaște eforturile pe care le faci. Dacă ai reacționa în stare de furie, cel mai probabil ai îngreuna comunicarea și relația cu șeful tău. O alternativă ar fi să folosești energia dată de emoția de furie și s-o investești într-un nou proiect, într-un job mai bine plătit sau în a-ți căuta un mediu profesional care să-ți recunoască meritele la locul de muncă.

Exercițiu practic de transformare a emoției de furie


Următorul exercițiu are menirea de a vă declanșa intenționat o stare de nervozitate pentru a vă auto-observa cum gândiți, ce simțiți în această stare și care sunt pauzele care vă permit să reacționați diferit sau să vă înțelegeți furia.
Luați un paragraf dintr-o carte de teorie dificilă, analizați-l și disecați-l, ”mestecați-l” bine. Gândiți-vă la fiecare frază, fiecare cuvânt și ”dezasamblați-l” printr-un demers critic. Vedeți ce sens au cuvintele acelea. Ce reușiți să înțelegeți din fragmentele dificile? Reflectați asupra gândurilor care vă vin în minte atunci când nu înțelegeți ce a vrut să spună autorul? Ce fel de gânduri sunt acelea? Ce evaluări faceți asupra propriei persoane? (”Sunt suficient de deștept pentru a înțelege acest text”, ”Nu sunt suficient de deștept pentru a înțelege acest text”, ”Îmi pierd repede răbdarea”, ”Dau vina pe autor că nu știe să se exprime clar” etc).

P.S.1 Scrieți-mi într-un comentariu cum v-a ajutat exercițiul de mai sus? Ce alte modalități ați aplicat pentru a gestionat emoția de furie?

P.S.2. Pentru ședințe de Coaching Transformațional, aveți formularul de înscriere aici!

Lasă un comentariu